Blog

Wij zijn Kroodle en wij ontwikkelen nieuwe vormen van verzekeren met behulp van de laatste technologie. Onze autoverzekering CarKroodle biedt jou inzicht in je rijgedrag. Als je netjes rijdt, kun je korting verdienen op je premie.

dinsdag 7 februari 2017

Met de auto naar de Alpen: 10 superhandige autotips voor wintersporters


Blije wintersporters op de alpen in de auto

Veruit de meeste skiërs & boarders verplaatsen zich per auto naar de sneeuw. Dat vergt enige voorbereiding, wegens potentiële spekgladde haarspeldbochten en gedoe met sneeuwkettingen. Check de regels voor het land waar je heen reist sowieso goed zodat je niet voor een onvermurwbare Duits/Frans sprekende verrassing met een bonnenboekje komt te staan. Hieronder 10 veel voorkomende eisen aan je bolide en rijstijl:

  1. Laat bij de garage een wintercheck doen zodat je zeker weet dat je op reis gaat met goed werkende remmen (in de bergen echt heel fijn) en voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries. In Duitsland mag je zelfs niet zonder antivries rijden.
  2. Winterbanden of all season banden zijn in Duitsland en Oostenrijk verplicht. In Frankrijk heb je ze pas nodig als dat op een bord aangegeven staat, maar de kans is groot dat je zo’n bord in de bergen tegenkomt. Op je winterbanden staat hoe hard je er mee mag rijden en het is de bedoeling dat je je daar ook aan houdt.
  3. In Oostenrijk ben je verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de andere wintersportlanden hoeft dat alleen als een bord dat aangeeft, maar ook hier geldt dat je ze vrijwel zeker nodig hebt als je naar een wintersportoord afreist.
  4. In Frankrijk zorgen ze er met behulp van talloze tolpoorten voor dat je betaalt voor je trip, in Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig. Dat in Zwitserland aanzienlijk duurder is (€ 42,95 voor een jaar) dan de billige Oostenrijkse variant (€ 8,80 voor 10 dagen).
  5. Oefen voor je vertrekt even met het omleggen van sneeuwkettingen. Kun je ook overslaan, maar mocht je dan in een sneeuwbui voor het eerst aan de slag moeten, dan wensen we je een prettige wedstrijd. En veel succes, dat zul je nodig hebben.
  6. In de meeste Alpenlanden moeten je koplampen branden als het sneeuwt.
  7. Verkeer dat op een berg omhoog rijdt, heeft voorrang op verkeer dat afdaalt, omdat stijgend verkeer moeilijker op gang komt.
  8. Als er veel sneeuw of ijs op de weg ligt, rijd dan in een hoge versnelling voor optimale controle en rij natuurlijk vooral niet te hard (duh).
  9. Rem zoveel mogelijk op de motor als je afdaalt. Door teveel remmen kunnen je remschijven oververhit raken. Dat stinkt overigens behoorlijk, dus als je een vieze geur in de auto ruikt en het is niet de salami-adem van je medereiziger, dan kan het zijn dat je van je remmen moet afblijven.
  10. Als het echt heel hard sneeuwt tijdens je wintersportvakantie, kies dan voor de bus en laat de auto staan. De meeste locals rijden zelf ook bij voorkeur niet als het slecht weer is.