Blog

Wij zijn Kroodle en wij ontwikkelen nieuwe vormen van verzekeren met behulp van de laatste technologie. Onze autoverzekering CarKroodle biedt jou inzicht in je rijgedrag. Als je netjes rijdt, kun je korting verdienen op je premie.

donderdag 12 januari 2017

Winters weer op komst: hoe je code oranje overleeftHet weerbericht voor volgende week, sneeuw en ijs, voorspelt een hoop stress op de weg. Bij gladheid is autorijdend Nederland in rep & roer. Thuisblijven blijft de veiligste optie. Maar als je tijdens Code Oranje toch de weg op moet, is het een kwestie van je rijstijl aanpassen (en bidden dat iedereen dat doet). Zo rijd je als het glad is: 


* Verwijder zoveel mogelijk ijs en sneeuw van je ruiten. Ook van je zijruiten en je spiegels. Als je niet zo abrupt kunt remmen, is het extra fijn om die fietser op tijd te zien aankomen. Sneeuw op je dak is gevaarlijk voor achterliggers, ook wegvegen dus. 

* Alleen al wegkomen van je parkeerplaats kan een spannende onderneming zijn als het glad is. Doe je dit te snel, dan graven de wielen zich in of kan de auto gaan slippen. Rustig je koppeling op laten komen en geleidelijk gas geven is de truc. Sta je echt vast, dan kan kattengrind of zand onder je wielen helpen om wel van je parkeerplaats af te komen. Handig dus om in je achterbak te gooien. En doe er meteen een deken, een zaklamp en een fles water bij, voor als het toch ergens mis gaat. 

* Als het glad is, moet je rijstijl zo smooth als gesmolten chocola worden. Abrupt gedrag wordt afgestraft met slippartijen. Flink gas geven, abrupt sturen of hard op je rem treppen is een recept voor een slippartij. Als je remt, doe dat dan zoveel mogelijk op de motor. Als je een noodstop moet maken, trap dan de koppeling en de rem tegelijk in. Niet pompend remmen, want dan werkt de ABS niet goed.

* Plan je route zoveel mogelijk op grote wegen, daar is de sneeuw waarschijnlijk beter geruimd dan op kleine achteraf weggetjes. 

* Laat in een bocht het gas los en rem niet teveel. Mocht je gaan glijden, blijf dan rustig en ga niet abrupt tegensturen. De vangrail raken is vervelend maar kan je wel weer op de goede baan brengen.

* Verdrievoudig de afstand tot de auto voor je, waar je normaal één autolengte afstand houdt, moet je nu minstens drie autolengtes aanhouden. Als een of andere kamikazepiloot op je bumper plakt, ga dan opzij en laat hem voorbij. Onthoud: chillmodus is de manier om heelhuids thuis te komen.