Blog

Wij zijn Kroodle en wij ontwikkelen nieuwe vormen van verzekeren met behulp van de laatste technologie. Onze autoverzekering CarKroodle biedt jou inzicht in je rijgedrag. Als je netjes rijdt, kun je korting verdienen op je premie.

dinsdag 23 mei 2017

Je hartslag vertelt meer dan je denkt...


Het klinkt too good to be true: door eens in de zoveel tijd je hartslag te meten, kan de FitKroodle app je vertellen hoe het met je gesteld is en zelfs je levensverwachting voorspellen. Maar het klopt (moehaha), je hartslag vertelt alles over je fitheid. Je hart is niet voor niets het centrum van je lichaam. Een uitleg…

Je hart is een spier die het bloed in je lichaam rondpompt, waardoor zuurstof en voedingsstoffen in je lijf terecht komen op de plekken waar ze nodig zijn, je spieren en organen. Je hartslag is het aantal keren dat je hart slaat per minuut. Het is onder meer een goede indicatie van de gezondheid van je hart. Als je op de bank aan het chillen bent, slaat het hart ongeveer tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Hoe lager deze hartslag is, hoe beter en beweging heeft daar invloed op. Sport je veel, dan kan deze rusthartslag lager zijn, bij fanatieke sporters is 40 slagen per minuut geen uitzondering.

Laag is goed
Als je je weleens in het zweet hebt gewerkt op een fiets of crosstrainer in de sportschool, weet je dat je hartslag toeneemt als je beweegt. Je hartslag past zich dan aan de behoeftes van je lijf aan. Als je weet wat jouw ideale hartslag is tijdens beweging, kun je daar je sportregime op afstemmen. Zie je je hartslag dalen, dan is dat een teken dat je hart beter wordt in het rondpompen van bloed en jij dus fitter aan het worden bent. Overigens zul je ook effect zien als je aan het afvallen bent: ook dan daalt je hartslag en hoeft je hart dus minder hard te werken.

Doe maar gezond
Het zijn niet alleen de goede gedragingen die af te lezen zijn aan je hartslag. Heb je flink doorgehaald met sigaretten en drank, dan zul je dit kunnen aflezen aan je hartslag. Stress doet je hartslag ook stijgen, net als ziekte. Je hartslag kan daarmee een goede aanwijzing zijn dat je het rustiger aan moet doen. Eet je heel ongezond, dan heeft dit ook invloed op je hart. Verkeerde vetten doen je vaten dichtslibben en maken dat je hart harder moet werken om het bloed door de vernauwde vaten heen te pompen. Hoe ongezonder je leeft, hoe groter de kans dat je hart niet goed meer functioneert. En als je hart het niet doet, werkt feitelijk niets meer in je lijf. Belangrijk dus dat je goed voor je rikketik zorgt, door - cliché maar waar - regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen.

Nog wat hartige feiten:
  •          Lange mensen hebben een tragere hartslag, omdat het bloed er lang over doet om rond te gaan
  •      Vrouwen hebben een snellere hartslag dan mannen, dit scheelt ongeveer zes slagen per minuut
  •      Grote dieren als olifanten en walvissen hebben een trage hartslag, dit is de reden dat zij veel langer leven (een olifant 60 en een walvis ongeveer 100 jaar oud) dan bijvoorbeeld een muis (1 tot 3 drie jaar)
  •      Het menselijk hart pompt ongeveer 2000 liter bloed per dag rond
  •      In een leven klopt een hart ongeveer 2,5 miljard keer 
  •      Een hartslag is niet regelmatig, en dat is niet erg