Blog

Wij zijn Kroodle en wij ontwikkelen nieuwe vormen van verzekeren met behulp van de laatste technologie. Onze autoverzekering CarKroodle biedt jou inzicht in je rijgedrag. Als je netjes rijdt, kun je korting verdienen op je premie.

maandag 19 juni 2017

Eerste hulp bij brood




Deze maand verscheen een spraakmakend onderzoek in de media dat zou bewijzen dat bruin brood niet per se gezonder is dan wit brood. Om het leven nog maar eens extra verwarrend te maken. Krijg je eerst jarenlang te horen dat je volkorenbrood moet eten, lijkt het nu ineens niets meer uit te maken. FitKroodle rook een luchtje en ging op onderzoek uit. Conclusie: verwissel die bruine boterham nog maar even niet voor een witte…

Om echt te begrijpen wat nou het verschil tussen al die kleuren brood is, hier een korte uitleg over het voedingskundige innerlijk van brood. Volkorenbrood wordt gebakken van de gehele tarwekorrel, voor wit brood wordt alleen het witte binnenste van de korrel gebruikt. Het grootste deel van de voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels zit echter in de zemel, het buitenste laagje van de tarwekorrel. In bloem, het meel dat van de binnenkant wordt gemaakt, zitten dezelfde voedingsstoffen maar in veel mindere mate. Bruin brood is een combinatie van tarwemeel en bloem. In Nederland wordt soms ook mout aan brood toegevoegd, dat er donkerder van wordt. Mout zorgt wel voor een bepaalde smaak, maar levert geen voedingsstoffen. Daarom zijn de namen tarwebrood, bruin brood en volkorenbrood wettelijk vastgelegd, met mout gekleurd brood mag geen halfje bruin genoemd worden. Altijd even dat etiket checken dus.

Koolhydraten enzo
Als je brood eet, worden de koolhydraten uit dat brood opgebroken in kleine deeltjes, die door je lichaam in glucose worden omgezet. Glucose wordt opgenomen door de weefsels van je lichaam die er energie mee opwekken. Energie die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen als vet. Omdat bruin brood en volkorenbrood meer zemelen bevatten, zijn de koolhydraten voor het lichaam moeilijker af te breken en worden de voedingsstoffen langzamer in je lijf losgelaten. Je darmen krijgen meer tijd om je voeding te verteren en je bloedsuikerspiegel stijgt geleidelijker. Dat is goed, want dat zorgt ervoor dat je minder snel weer honger krijgt en de koolhydraten minder snel als vet worden opgeslagen. Goed voor de lijn dus.

Het nieuwste onderzoek
Volgens het spraakmakende nieuwe onderzoek van het Weizmann Institute of Science is de reactie op wit of bruin brood van het lichaam strikt persoonlijk. Onderzoek naar effect op onder meer het bloedsuikerspiegel en de lever wezen uit dat het handgemaakte volkoren desembrood dat de proefpersonen te eten kregen, niet per se een beter effect op het lichaam had dan het witte fabrieksbrood. De ene proefpersoon reageerde beter op wit brood, de ander beter op bruin brood. Volgens het onderzoek is de reactie van het lichaam op bruin of wit brood dus strikt persoonlijk. Gooi je volkorenbrood nog niet in de vuilnisbak, want bij het onderzoek kunnen flinke kanttekeningen geplaatst worden. De onderzoeksperiode was slechts twee weken en de groep van twintig proefpersonen was te klein om het onderzoek significant te laten zijn. Dit wordt onderschreven door het Voedingscentrum. Woordvoerder Patricia Schutte: “Als je iets dergelijks wilt bewijzen, is veel langer en diepgaander onderzoek nodig. Wat jammer is aan dit onderzoek is dat het mensen in verwarring brengt of dat het ze overtuigt van iets wat ze graag willen denken.” Nog een punt van kritiek op het onderzoek: de proefpersonen moesten meer bruin brood eten omdat wit brood meer makkelijk opneembare koolhydraten bevat. Het aantal genuttigde koolhydraten moest gelijk zijn. In werkelijkheid zullen mensen juist minder volkorenbrood eten, omdat het beter verzadigt.

Maar die vezels hรจ
Een onomstotelijk feit blijft dat bruin brood en vooral volkoren brood meer voedingsstoffen bevat dan de witte variant. Daarnaast levert het meer vezels, die weliswaar geen voedingsstoffen bevatten maar wel belangrijk zijn voor ons lichaam. Vezels zijn onverteerbare plantdelen in ons voedsel. Ze nemen makkelijk vocht op en zetten daarom uit in je maag, wat maakt dat vezelrijk voedsel beter vult. Bovendien prikkelen ze de darmwand die daardoor goed blijft werken en zorgen ze dat de ontlasting soepel blijft. Je moet er per dag behoorlijk wat van eten, 30 tot 40 gram per dag. En dat terwijl er zelfs in een volkoren boterham maar twee gram vezels zit. Maar dat is al wel weer twee keer zoveel als in een witte boterham. Met alleen wat bammetjes op een dag ben je er dus sowieso niet, je moet sowieso nog flink wat groenten, peulvruchten, fruit en volkoren producten eten om aan je vezelbehoefte te doen. Echte vezelpunten scoor je trouwens met gedroogd fruit, zoals pruimen, dadels en abrikozen.  


Dussss
Helaas voor bruin brood haters: het Weizman onderzoek houdt nauwelijks stand tegenover de bestaande consensus dat bruin en vooral volkoren brood goed voor je is. Het vult beter, laat je bloedsuikerspiegel niet pieken en helpt je darmen hun werk te doen. Als je gezond wilt eten, wint volkoren brood nog steeds met vlag en wimpel.