Blog

Wij zijn Kroodle en wij ontwikkelen nieuwe vormen van verzekeren met behulp van de laatste technologie. Onze autoverzekering CarKroodle biedt jou inzicht in je rijgedrag. Als je netjes rijdt, kun je korting verdienen op je premie.

dinsdag 4 juli 2017

10 tips voor een gezonde barbecueBij mooi weer gaat er weinig boven de barbecue en bij sommige kolenlovers rookt de grill meerdere malen per week. Lekker, maar meestal niet zo gezond. Want die gloeiende kolen zorgen niet alleen voor dat typische rooksmaakje maar ook voor kankerverwekkende stoffen in vlees. En die enorme hoeveelheden vlees zijn ook niet bijzonder goed voor lijf & leden. Hier tien tips om je barbecuemaaltijd een stuk gezonder te maken. De fik erin!

  1. Gooi niet alleen rood vlees op de barbecue, maar kies ook voor kip. Rood vlees (eigenlijk al het vlees dat niet van een kip komt, dus ook lamsvlees en varkensvlees) verhoogt de kans op darmkanker, je zou er eigenlijk niet meer dan 500 gram per week van moeten eten. Kip is ook nog een stuk magerder, dus beter voor de lijn en voor hart en vaten.
  2. Het rokerige smaakje van de barbecue is ook heel lekker bij groenten. Stevige groenten zoals paprika, maiskolven, courgette, aubergine en champignons doen het goed op het rooster, maar je kunt ook gehalveerde kropjes sla van een paar gezellige grillstrepen voorzien.
  3. Prik vlees en groenten samen op een stokje, dat ziet er niet alleen heel culinair verantwoord uit, maar zorgt er ook voor dat je minder vlees eet.
  4. Maak je eigen sauzen. De kant en klaren sauzen uit de supermarkt staan vaak bol van suiker en vet. Een barbecuesaus bestaat bijvoorbeeld tot een kwart of een derde uit suiker. Er staat er zelfs één in de schappen die voor bijna de helft uit suikers bestaat. Maak Argentijnse chimichurri (http://www.simplyrecipes.com/recipes/chimichurri/) of meng wat kruiden, knoflook en dikke yoghurt door elkaar voor een gezondere variant . En ja, dat is heel lekker met geroosterd vlees. Wel eens giros met tzatziki gegeten? We rest our case…
  5.  Marinades met veel pepers of met alcohol zoals wijn of bier verlagen de kans op kankerverwekkende stoffen in het vlees.
  6. Je vlees twee minuten voorgaren in de magnetron verlaagt de kans op kankerverwekkende stoffen met 90%! Wel het vocht weggooien dat er vanaf komt, daar zitten ze juist in.
  7. Vis en andere zeedieren (gamba’s!) zijn een slanke en lekkere keuze op de barbecue.
  8. Tover een gezond dessert op tafel met gegrild fruit. Plakken ananas, banaan uit folie met wat pure chocola er in, appel, peer, vijgen en perzik zijn geschikt.
  9. Vervang het witte stokbrood door een volkoren variant en kies voor smeersels die niet van mayonaise gemaakt zijn maar van groenten. Bijvoorbeeld humus (kikkererwten) of baba ganush (aubergine).
  10. Maak het rooster goed schoon, want daar blijven altijd wat kankerverwekkende resten aan plakken.