Blog

Wij zijn Kroodle en wij ontwikkelen nieuwe vormen van verzekeren met behulp van de laatste technologie. Onze autoverzekering CarKroodle biedt jou inzicht in je rijgedrag. Als je netjes rijdt, kun je korting verdienen op je premie.

woensdag 12 april 2017

Gevaarlijk Snel

race autoEen van de belangrijkste metingen die de CarKroodle stick doet, is de snelheidsmeting. Een terechte methode om veiligheid te vergroten? Kroodle vindt van wel maar daar is niet iedereen het mee eens...


Op CarKroodle’s social media merkte een autobezitter een tijdje geleden op dat hij al jaren te hard rijdt en nog nooit schade heeft gereden. Dus zo’n stickie dat hem dwingt om de normale snelheid te rijden, vindt hij echt onzin. Sterker nog, dat is levensgevaarlijk, want dan ging hij steeds naar zijn snelheidsmeter kijken in plaats van naar de weg en dat is pas echt linke soep. Een ander zei dat chronisch te hard rijden heus niet erg is, als je maar echt goed rijdt. Helaas heren, maar research bewijst toch echt het tegendeel. Onderzoekers zijn het er allemaal over eens, als je te hard rijdt, heb je 30% meer kans op een ongeluk. En als je flink te hard rijdt, is de kans op een dodelijke afloop ook nog eens groter. Zelfs als je heel goed kunt rijden. Ook de meest briljante chauffeur heeft wel eens een momentje van onoplettendheid.

Nog meer bewijs nodig? Volgens SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersonderzoek, zorgt een hogere snelheid bij botsing tot een grotere impact  en daarmee tot ernstiger letsel. Daarbij is de remweg langer en is de tijd om te reageren op andermans rijgedrag korter. Ook de verschillen in snelheid worden vergroot. Stel dat je met 140 over een weg scheurt waar ook een vrachtwagen rijdt. Het snelheidsverschil kan dan oplopen tot 60 kilometer per uur. Als die vrachtwagen ineens een inhaalmanoeuvre inzet, kun jij dan nog op tijd 60 kilometer langzamer rijden?  

We snappen het wel hoor, het is niet heel cool om veilig te rijden. Zelden hoor je mensen bewonderend op een verjaardag vertellen over die chauffeurs die rustig optrekken bij een stoplicht, zich keurig aan de voorgeschreven snelheid houden en altijd voldoende afstand houden ten opzichte van hun voorganger. Maar het zijn wel de mensen die ’s avonds levend thuiskomen bij hun geliefden. Tenzij ze natuurlijk te pletter gereden zijn door iemand die normaal gesproken echt heel goed kan rijden, maar nu net heel even niet.  

Nog wat hard rij feitjes:

  • Zelfrijdende auto’s zullen het aantal auto-ongelukken met 90% doen afnemen.
  • Wereldwijd raken jaarlijks 50 miljoen mensen betrokken bij een auto-ongeluk, 1,25 miljoen mensen laten daarbij het leven.
  • Er sterven meer mensen door auto-ongelukken dan door malaria